Noserub

Samenvatting Greenpeace in NoserubNu ongeveer een maand gebruik ik Noserub. Een systeem om niet alleen RSS-feeds maar ook mensen te volgen. Enhanced RSS is een mooie term die naar mijn weten nog niet in gebruik is.

Voor velen is het onbekend dat Youtube, Flicker maar bijvoorbeeld ook Last.fm RSS feeds leveren. De activiteiten van de gebruiker zijn dan ook zonder een bezoek aan de website te ‘controleren’.
Combineer al die feeds tot een mooie lijst en je krijgt alle (online) bewegingen van een persoon.

Veel programma’s voor het lezen van RSS-feeds zien elke pagina als een nieuw onderwerp, elke account is dan ook een nieuw onderwerp. Noserub doet dit anders en ziet de persoon als onderwerp met daaraan verschillende feeds. (Zie afbeelding) Via een handig systeem is alleen de gebruikersnaam voor een bepaalde website nodig om vanzelf alle RSS-feeds te vinden. Maar ook vrienden worden bekenen bij een verzoek aan een profillen site. Dit zijn natuurlijk (nieuwe) mogelijke onderwerpen van studie.

Toch heeft deze manier van volgen niet alleen maar voordelen. Als er bij mij een muziekje aan staat gaat dat toch vaak zonder de Last.fm plugin. Wat gaat dat anderen eigenlijk aan?
Publiceer ik iets op mijn blog, dan doe ik dat bewust. Dan plaats ik bewust een bericht. Slinger ik een muziekje aan, dan gaat die registratie onbewust.
Maar is het niet bizar dat ik iemand de volgende dag kan vertellen dat hij naar x of y zat te luisteren. Is de BigBrother maatschapij dan definitief? Nu geeft een naam al toegang tot een (praktisch) oneindige hoeveelheid privegegevens. Was het leuk met dat Spaanse meisje op vakantie? Hoe ik dat weet? Hyves.

Ik wacht alleen nog op de integratie van webcambeelden, dan wordt het pas echt spectaculair.

Noserub is eigenlijk alleen een protocol voor de communicatie tussen vergelijkbare diensten. Zo is het mogelijk een persoon op een andere server (website) die ook een Noserub account heeft toe te voegen aan jouw eigen installatie. Gegevens over deze gebruiker blijven dan automatisch up-to-date.
Ook ik ben volgbaar dmv. Noserub. Zie hiervoor mijn account op vannatijne.nl. Voeg mij gerust toe aan je eigen accout, op welke server dan ook.

This entry was posted in Computer, Link, Opinie and tagged , , , . Bookmark the permalink.