Esperanza webcam

Voorbeeld resultaat Vandaag was ik in een creatieve bui, en dat heeft ImageMagick geweten… Want dat resulteerde in een klein shellscriptje voor KDE. Eerder had ik al een bericht over de webcam van de Esperanza, inmiddels siert deze mijn bureaublad elke 15 minuten met een andere plaat. Ik zal laten zien hoe je dit eenvoudig zelf ook onder KDE kunt gebruiken.

Het gaat om dit kleine stukje opdrachten voor de shell. Opdracht voor ImageMagick (txt)
KDE gaat elke 15, 30 of meer minuten dit programma uitvoeren en de achtergrond aanpassen. Sla dit programma ergens op waar ook plaatjes opgeslagen mogen worden, het liefst dus een lege map! (In dit voorbeeld: /home/adriaan/tmp/gp/ (je mag ook ~/tmp/gp gebruiken).) In die map moet een schrijfbare submap met (in het voorbeeld) de naam ‘rr‘ zijn, diezelfde map moet ook de achtergrond voor de samenstelling staan (als background.jpg). Zoek een plaat die sowieso groter is dan 879×480. Deze achtergrond heb ik gebruikt. Sla de door jouw gekozen achtergrond op als background.jpg of pas de code aan zodat het klopt. Draai voor de test eerst het programma vanaf de commandline als alles goed werkt verschijnt er nu een bestand bg_compo.jpg in de map van het programmatje.

KDE dekstop instellingenKlik met rechts op je achtergrond en open de instellingen van je bureaublad. Je krijgt dan een vergelijkbaar venster te zien. Het instellen van het verloop werkt niet bij iedereen, maar dat zal waarschijnlijk geen onoverkomelijk probleem zijn.

Instellingen voor dynamische achtergrondenKlik op ‘geavanceerde opties’ om het venster met programma’s te krijgen. Vink de mogelijkheid tot het gebruik van programma’s aan. Maak vervolgens een nieuw programma.

Programma voor het aanpassen van de achtergrondDeze gegevens kun je overnemen en aanpassen aan jouw locatie van het .sh bestand. Voorbeeld van deze regel: ~/tmp/gp/image_pr.sh

Als alles klopt krijg je nu de eerste run van de commandline te zien als achtergrond. Na de door jou ingestelde tijd komt er automatisch een nieuwe. Dit is niet heel efficiƫnt omdat ook de afbeeldingen van een aantal uur geleden opnieuw gedownload worden. Of iemand moet een aanpassing maken of je moet niet elke 15 minuten een nieuw plaatje willen. Alleen als het echt spectaculair gaat worden is dat misschien leuk. Voorlopig dus gewoon op elk uur, werkt prima!

Om ImageMagick op computers met beperkte rekenkracht te gebruiken kun je het tooltje nice gebruiken. Hiermee kan je het verversen van de achtergrond een lage prioriteit meegeven. Je computer blijft dan normaal draaien (zonder dat je iets merkt van het verversen) alleen als je toch even niets doet wordt het voor je geregeld.

De originele pagina voor de webcam.

This entry was posted in Computer, Waarneembaar and tagged . Bookmark the permalink.