Zandbanken

In Scheveningen hangen al een tijdje camera’s van een Amerikaans onderzoek. Ze proberen dmv. camera’s en berekeningen zandbaken te voorspellen maar ook te ‘zien’. Een golf breekt namenlijk op een helling, zo’n helling is vaak een zandbank. Een zandbank loopt in 4-16 jaar van de kust weg en verdwijnt ook op termijn. Als je die beweging kunt voorspellen kun je efficienter opspuiten.
Een ander blangrijk punt zijn de zogenaamde muien, dit zijn ‘gaten’ in de banken waardoor een stroming loopt (met een max. snelheid van 20 m/s(!), een zwemmer haalt 2 m/s). Elk jaar komen er wel mensen om die erin terecht komen en er niet meer uit komen. (Parallel aan de kust zwemmen, een mui kan 100/200 meter lang zijn, maar is meestal niet breeder dan 30 meter.)

Het strandToen dacht ik: ‘dat kan ik ook maken!’ En ja, het is gelukt. Alleen heb ik nog niet genoeg afbeeldingen (die ga ik proberen te krijgen) om een gemiddelde te berekenen. Deze berekening is natuurlijk vrij onnouwkeurig, bijvoorbeeld wind speelt op deze momentopname een zeer grote rol.Afbeelding Strand, na zandbank berekening
De waarden zijn aangegeven door 3 kleuren, het programma slaat alleen ook de data op als 1-2-3 zodat bij meer foto’s eenvoudig een gemiddelde berekend kan worden. Later worden deze waarden weer vervangen door een kleurtje om het overzichtelijk te maken. In het totaal bestaat deze foto uit 217*327 berekningen over de kleur.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.